Hiusväri ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille

Maanantai 16.5.2016 - Tabita

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun halutaan hiukset kauniiksi valmistujaisiin ja muihin kevään ja kesän juhliin. Nuoria myös kovasti polttelee halu saada hiukset värjättyä, ennen koulun päättäjäisiä. Parin viikon aikana on tullut useita kyselyitä saako alle kuusitoista vuotiaita värjätä? Vastaus on ei.

Hiusväri paketeissa on varoitus: "Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16- vuotiaille". Niin kaupan kuin  kampaajienkin väreissä on tämä varoitus. Tämä on hyvä, sillä olen nähnyt lasten ja nuorten hiuspohjia, jotka ovat olleet verellä ja verestävällä ruvella vielä viikko värjäyksen jälkeenkin.Tästä usein seuraa hiusväreille allergisoituminen. Lasten ja nuorten iho ja hiuspohja on paljon ohuempi ja herkempi kuin aikuisten iho ja hiuspohja.

Suomen kuluttajaturvallisuuslain huolellisuusperiaatteen mukaan kampaaja vastaa tarjoamansa palvelun turvallisuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että kampaaja ei ole velvollinen värjäämään alle 16 vuotiaiden hiuksia, ei edes huoltajan suostumuksella. Hiusateljé on hyvän ilman kampaamo sekä ekokampaamo, joten otamme tämän ikä kysymyksen vieläkin tunnollisemmin. Vanhemmat ovat usein kieltävästä vastauksesta huojentuneita, nuoret useinmiten turhautuneita.

Mitä sitten neuvoksi?

Kasvivärejä voidaan turvallisesti käyttää myös lapsille ja nuorille. Kasviväreillä ei saa voimakkaita muutoksia, vaan lähellä omaa luonnollista tummuutta olevaa ja usein lämpimän vivahteisia sävyjä. Tällä hetkellä nuoret suosivat viileitä vaaleita tai selvästi tummempaa, näihin kasviväri ei anna ratkaisua.

Sävyttävät hoitoaineet antavat lyhytaikaista piristystä myös lasten ja nuorten hiuksille. Näilläkään ei pystytä vaikuttamaan kovin paljon hiuksen omaan tummuuteen, mutta nämä ovat turvallisia alle 16 vuotiaillekin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: allergia

Hiusväri allergia

Lauantai 9.1.2016 klo 17:16 - Tabita

Kun allergisoidutaan hiusvärille, kyse on usein PPD allergiasta ja PPD:n johdannaisista tulleesta allergiasta. Hiusvärit ovat kaikista kosmetiikoista voimakkaimpia kemikaaleja, jotka aiheuttavat vakavia allergioita. Hiusvärin herkistävimmät aineet löytyy tuoteselosteesta;

* p-Phenylenediamine

* Toluene-2,5-Diamine

* 2-Nitro-p-Phenylenediamine

* p-Aminophenol

* m-Aminophenol

* Resorcinol

Millä sitten voi hiuksiaan värjätä, jos on jo hiusväri allergiaa, tai on alkanut jo herkistyminen, tai vaan halutaan välttää voimakkaita kemikaaleja?

1) Kasvataa oman hiusvärin.

2) Suoravärit, eli yleisemmin löytyy sävyttävinä hoitoaineina. Kestävät muutaman pesun hiuksissa. Eivät peitä harmaita. Ne herkistävät hyvin harvoin.

3) Vaalennus tai vaalennusraidat. Vaalennusaineet ei ole hiusväriä, eli ei ole herkistävää PPD;tä tai sen johdannaisia. Toki vaalennusaineiden persulfaatit ovat voimakkaita kemikaaleja ja saattavat ärsyttää ihoa ihokontaktissa ja hengitettynä voi aiheuttaa nuhaa ja astmaa. Kesto- ja kevytvärillä tehdyt raidat ei sovi hiusväri allergikolle.

4) Aidot 100% luonnonraaka-aineista valmistetut kasvivärit eivät sisällä synteettisiä aineita. Varmenna, ettei kasvivärejä ole terästetty synteettisillä väriaineilla. Kasvivärit kestävät, kuten kestoväritkin ja harmaat hiukset peittyvät, joskin jäävät vaaleammiksi kuin tummemmat hiukset.

Hiusateljéssa palvelemme myös väriallergisia asiakkaita. Hiusväri allergiset asiakkaamme ovatkin erittäin tyytyväisiä, etteivät tarvitse kasvattaa omaa hiusväriä, tai pelkästään vaalentaa hiuksia, elleivät itse niin halua. Me parturi-kampaajina, sekä koulutettuina ekokampaajina tarjoamme 100% luonnollisen kasviväri vaihtoehdon. Tervetuloa kysymään lisää!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasviväri, allergia, henna, ekokampaaja, ekokampaamo

Tuoksuton viikko 26.11.-1.11.2015

Sunnuntai 25.10.2015 klo 17:38 - Tabita

Allergia ja Astmaliitto järjestää "tuoksuton viikko" kampanjan 26.10-1.11.2015. yhdessä pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa.

Tuoksuyliherkkyys on voimakkaimmin yleistyvä herkkyys pohjoismaissa, joten asia on otettava vakavasti. Jopa 40% suomalaisista oireilee jollain tavalla tuoksuista. Tämä on valtava määrä. On huomioitava myös toiset ihmiset, vaikka itse ei oireilisikaan ylimääräisistä tuoksuista.

Hiusateljéssa on runsas valikoima hajusteettomia tuotteita.

Kysy myös hajusteettomia hiusvärejä! Hyvää alkavaa tuoksutonta viikkoa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: allergia, shampoo, hoitoaine

Hiustenlähtö ja sairaudet

Lauantai 12.9.2015 klo 16:59 - Tabita

Hiustenlähtöön on aina monta syytä. Tässä on muutamia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa myös hiustenlähtöön.

Kilpirauhasen sairaudet ovat eräs merkittävä hiustenlähdön aiheuttaja, varsinkin vajaatoiminta. Kun siihen on saatu sopiva lääkitys, tilanne tulee usein paremmaksi. Syöpä ja sädehoito voi johtaa jopa peruukin hankintaan. Kun hoidot on läpikäyty, hiukset palaavat nopeasti takaisin, jopa vahvempana ja aika usein kiharaisempana. 

Gynekologiset sairaudet, ja raskausajan ongelmat vaikuttavat hiustenlähtöön. Samoin hormonitoiminnan muutokset, kuten vaihdevuodet, e-pillereiden vaihto, lopetus tai aloitus. Samoin muutkin hormonilääkitykset vaikuttavat hiustenlähtöön. Synnytys on hyvin yleinen hiustenlähdön syy. 

Perinnölliset sairaudet, diabetes, sydänsairaudet, verenpaineen ongelmat, verenkierron häiriöt sekä migreeni voivat lisätä hiustenlähtöä. Samoin kuin anemia, ruoka-aine allergiat, muut allergiat jopa ihottumat ja yliherkkyys siinä missä hiuspohjan ongelmat ja hilsekin voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Flunssa ja nuha varsinkin toistuvana, samoin kuin stressi ja vatsasairaudet aiheuttaa hiuskatoa. Kirurgisen toimenpiteet, tapaturmat, selkävaivat, reuma ja nivelvaivat samoin kuin stressi, masennus ja muut psyykkeen sairaudet lisäävät hiustenlähtöä.

Voi sanoa, että lähes kaikki sairaudet jättävät jonkin jäljen hiukseen, ja heikommat hiukset siirtyvät lepotilaan. Muutaman kuukauden päästä ne tippuvat. Sen tähden kaikki yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin tähtäävät toimenpiteet ovat avuksi  ja ennaltaehkäisyyn hyväksi. Monipuolinen ja kohtuullinen ravinto, liikunta, uni ja lepo. Tasapainossa työ,  virkistävä vapaa-aika ja uni. Kaikille näille tasapuolisesti ja kohtuullisesti aikaa, niin hiuksetkin voivat hyvin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hiustenlähtö, allergia, hilse

Shampoo ja kasvojen ihon ongelmat

Keskiviikko 19.8.2015 klo 19:55 - Tabita

Ihmetteletkö joskus outoja paiseita, punoitusta tai kuivaa, kutisevaa kasvojen ihoa? Jos et ole vaihdellut ihonhoito tuotteitasi tai rutiinejasi syy saattaa olla sopimattomassa shampoossa tai hoitoaineessa. Tämä on yksinkertainen juttu, sillä shampoot menee väkisinkin kasvojen alueelle suihkussa oltaessa. Saati sitten, jos sillä samalla aineella pesee kasvotkin.

Shampoon säilöntäaineet ovat useimmiten pahimmat ongelman aiheuttajat. Samoin liiat hajusteet. Jos on jokin erikoisshampoo, kuten hilseshampoo tai liian pesevä shampoo, kasvot reagoivat nopeasti. Jos on herkkä tietämättäänkin joillekin raaka-aineille, hiustuotteet herkistävät kasvojen ihon aikaisemmin, kuin hiuspohjan.

Jos kasvosi reagoivat, vaihda shampoo ja hoitoaine hajusteettomiin, ja turvallisiin tuotteisiin, niin tilanne nollautuu nopeasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Shampoo, hoitoaine, allergia, kutina

Miten löytää hellavaraiset tuotteet

Lauantai 8.8.2015 - Tabita

Lähes tuote kuin tuote lupaa jonkinlaista hellävaraisuutta, luonnollisuutta tai on pitkä lista mitä tuote ei sisällä. Tässä kosmetiikan valitsija hämmentyy, joten tässä tärkeimmät "mini kriteerit" tuotteen hellävaraisuutta arvioitaessa. (Isommissa ongelmissa käänny ihotauti lääkärin puoleen.)

1) Jos olet allerginen tietylle raaka-aineelle niin tarkista, ettei tuote sisällä allergian aiheuttajaa.

2) Tarkista hajusteet. Kannattaa välttää turhan voimakkaita hajusteita. Suosi hajusteettomia tai "hypoparfumoituja" tuotteita. Hypoparfumoitu tuote tarkoittaa sitä, ettei tuote sisällä 26 hajuste raaka-ainetta, jotka EU on luokitellut yleisesti herkistäväksi hajusteeksi. Herkistävät hajusteet löydät yleensä tuotelistan puolenvälin jälkeen. Huomaa, että useat luonnontuotteet sisältävät myös herkistäviä hajusteita. Tarkkaile näitä herkistäviä hajusteita;

-Alpha-Isomethyl Ionone

-Amyl Cinnamal

-Amylcinnamyl Alcohol

-Anise Alcohol

-Benzyl Alcohol

-Benzyl Benzoate

-Benzyl Cinnamate

-Benzyl Salicylate

-Butylphenyl Methylpropional

-Cinnamal

-Cinnamyl Alcohol

-Citral

-Citronellol

-Coumarin

-Eugenol

-Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract

-Evenia Furfuracea (Treemoss) Extract

-Farnesol

-Geraniol

-Hexyl Cinnamal

-Hydroxycitronellal

-Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde

-Isoeugenol

-Limonene

-Linalool

-Metehyl 2-Octonoate

3) Tarkista säilöntäaineet. Nyt on muodissa parabeenin välttäminen. Tämä johtaa siihen, että tuotteissa voi olla monin verroin pahempaa säilöntäainetta. Nyt jo lääkäritkin puhuvat cathon säilöntäaine-allergian moninkertaistuneen viimeisten parin kolmen vuoden aikana. Joten vältä näitä yleisimpiä cathon-säilöntä aineita, jotka löydät tuotelistan puolenvälin jälkeen;

-methylisothiazolinone

-methylchloroisothiazolinone

-chloromethylisothiazolinone

4) Tarkista ettei tuote sisällä formaldehydin vapauttajaa säilöntäaineena;

-imidatsolidinyyliurea

-diatsolidinyyliurea

-kvaternium-15

-natriumhydroksimetyyliglysinaatti

-DMDM-hydantoiini

-2-bromi-2-nitropropaani-1,3-dioli

Ennenkaikkea tietyt säilöntäaineet, kohta 3. gathon yhdisteet ja kohta 4.formaldehydin vapauttajat sekä hajusteherkille hajusteet ovat edelleenikin ne pahimmat herkistäjät. Kosmetiikkaa myydään ja tullaan jatkossakin myymään erilaisilla trendeillä, kuten tällä hetkellä mm. parabeenittomalla ja gluteiinittomalla. Se on vähän sama asia, kuin autoa myytäisiin näin; Tämä auto ei sisällä punaisia penkkejä. No, joku saattaa tykätä autossa punaisista penkeistä. Joku taas rakastaa yli kaiken ihania tuoksuja kosmetiikassa. Joka tapauksessa, suurimmalla osalla, keillä ei ole allergiaa, eikä herkkyyksiä, voi nauttia kosmetiikasta aivan vapaasti. Ne jotka ovat jo herkistyneet ja haluavat välttää herkistymistä, joutuu valitsemaan tarkemmin. Toivottavasti tämä lista auttaa hyviin valintoihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: allergia, kutina, hilse, hiustenlähtö,

Aiheuttaako henna allergiaa?

Lauantai 27.6.2015 klo 20:33 - Tabita

Kaksituhatta vuoden alkupuolella tuli aikanaan kova kohu, että henna aiheuttaa allergiaa ja on vaarallista. Näin kampaamoalan Pinni-lehdessäkin informoitiin. Siihen aikaan vedettiin kauppojen hyllyiltä erilaiset hennavärit pois, ja ihmiset ei uskaltaneet enään hennata hiuksiaan.  Asiasta kohistiin seuraavaan Pinni-lehden tuloon asti. Siellä oli pieni juttu, että asia ei ollutkaan niin, kuin oltiin annettu ymmärtää. Asia vaiennettiin ja asia unohtui. Silti tämä nostaa vieläkin kysymyksiä hennasta ja allergiasta.

Allergia ja astmaliitto on oikea paikka jos haluaa tietoa allergioista. Allergia ja astmaliiton tietoon perustuu tämä kirjoitus.

1) Perushennan, luonnonhennan tuoteselosteessa lukee aina Lawsonia Inermis. Lawsonia Inermis kasvin lehdistä jauhettua kasvijauhetta, joka sekoitetaan lämpimään veteen tahnaksi ja laitetaan hiuksiin on luonnon omaa värjäävää hennaa. Tämä luonnon henna ei ole allergisoivaa.

2) Mustat hennatatuoinnit, joihin on laitettu PPD:tä (parafenyleenidiamiini), tummaa herkistävää väriä, aiheuttaa vakavia allergioita. Tämä allergia johtaa siihen, että ei voi tavallisia kestovärejä eikä kevytvärejä käyttää. Tavalliset hiusvärit sisältävät herkistävää PPD:tä tai sen johdannaisia(esim tolueeni-2,5-diamiini).

3) Luonnon hennasta voidaan myös uuttaa väriainetta kemiallisin menetelmin. Tämä hennauute on nimeltään Lawsone eli 2-hydroksi-1,4-naftokinoni. Lawsone voidaan myös tehdä täysin synteettisesti. Tämä saattaa aiheuttaa allergioita ja ärsytystä, mutta ei luonnonhenna eli Lawsonia Inermis. Lawsone (2-hydroksi-1,4-naftokinoni) voi aiheuttaa välitöntä allergiaa ja sen seurauksena on astmaa, nuhaa, ja iho-oireena kosketusnokkosihottumaa.

Noh, aikanaan tuli myös kohua, että henna aiheuttaa syöpää. Asiasta on tehty eläinkokeita kemiallisesti tuotetusta Lawsonesta. Lawsonea on syötetty suuria määriä koe-eläimille ja syöpäasiantuntijat ovat todenneet, ettei tutkimusten perusteella tarvitse huolestua.

Kosmetiikka-asiantuntia Päivi Kousa on todennut, ettei ole nähnyt yhtään tutkimusta, jossa todettaisiin luonnonhennan aiheuttavan syöpää tai ihoärsytystä. Hennaa on käytetty ihon ja hiustenvärjäämiseen vuosituhansia. Olisimme kyllä saaneet kuulla, jos henna aiheuttaisi jotain väestöongelmia maissa, joissa sitä käytetään paljon.

Tämän jutun kirjoitin kasviväri seos hiuksissani, jossa oli myös luonnonhennaa mukana. Olen oikein tyytyväinen värin tulokseen. Olen tyytyväinen, ettei tarvinut raapia hiuspohjaa vaikutusajalla, kuten useimmilla kestoväreillä jouduin. Olen iloinen tästä lauantaipäivästä. Kolme kasviväriasiakasta sain tehdä erittäin tyytyväisiksi. Ainoa miinus oli, että vähän aikataulu petti. Olipa hyvä päivä, nyt tyttärelle tekemään lettikiharat yöksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: henna, kasviväri, allergia, ekokampaaja, ekokampaamo