Aiheuttaako henna allergiaa?

Lauantai 27.6.2015 klo 20:33 - Tabita


Kaksituhatta vuoden alkupuolella tuli aikanaan kova kohu, että henna aiheuttaa allergiaa ja on vaarallista. Näin kampaamoalan Pinni-lehdessäkin informoitiin. Siihen aikaan vedettiin kauppojen hyllyiltä erilaiset hennavärit pois, ja ihmiset ei uskaltaneet enään hennata hiuksiaan.  Asiasta kohistiin seuraavaan Pinni-lehden tuloon asti. Siellä oli pieni juttu, että asia ei ollutkaan niin, kuin oltiin annettu ymmärtää. Asia vaiennettiin ja asia unohtui. Silti tämä nostaa vieläkin kysymyksiä hennasta ja allergiasta.

Allergia ja astmaliitto on oikea paikka jos haluaa tietoa allergioista. Allergia ja astmaliiton tietoon perustuu tämä kirjoitus.

1) Perushennan, luonnonhennan tuoteselosteessa lukee aina Lawsonia Inermis. Lawsonia Inermis kasvin lehdistä jauhettua kasvijauhetta, joka sekoitetaan lämpimään veteen tahnaksi ja laitetaan hiuksiin on luonnon omaa värjäävää hennaa. Tämä luonnon henna ei ole allergisoivaa.

2) Mustat hennatatuoinnit, joihin on laitettu PPD:tä (parafenyleenidiamiini), tummaa herkistävää väriä, aiheuttaa vakavia allergioita. Tämä allergia johtaa siihen, että ei voi tavallisia kestovärejä eikä kevytvärejä käyttää. Tavalliset hiusvärit sisältävät herkistävää PPD:tä tai sen johdannaisia(esim tolueeni-2,5-diamiini).

3) Luonnon hennasta voidaan myös uuttaa väriainetta kemiallisin menetelmin. Tämä hennauute on nimeltään Lawsone eli 2-hydroksi-1,4-naftokinoni. Lawsone voidaan myös tehdä täysin synteettisesti. Tämä saattaa aiheuttaa allergioita ja ärsytystä, mutta ei luonnonhenna eli Lawsonia Inermis. Lawsone (2-hydroksi-1,4-naftokinoni) voi aiheuttaa välitöntä allergiaa ja sen seurauksena on astmaa, nuhaa, ja iho-oireena kosketusnokkosihottumaa.

Noh, aikanaan tuli myös kohua, että henna aiheuttaa syöpää. Asiasta on tehty eläinkokeita kemiallisesti tuotetusta Lawsonesta. Lawsonea on syötetty suuria määriä koe-eläimille ja syöpäasiantuntijat ovat todenneet, ettei tutkimusten perusteella tarvitse huolestua.

Kosmetiikka-asiantuntia Päivi Kousa on todennut, ettei ole nähnyt yhtään tutkimusta, jossa todettaisiin luonnonhennan aiheuttavan syöpää tai ihoärsytystä. Hennaa on käytetty ihon ja hiustenvärjäämiseen vuosituhansia. Olisimme kyllä saaneet kuulla, jos henna aiheuttaisi jotain väestöongelmia maissa, joissa sitä käytetään paljon.

Tämän jutun kirjoitin kasviväri seos hiuksissani, jossa oli myös luonnonhennaa mukana. Olen oikein tyytyväinen värin tulokseen. Olen tyytyväinen, ettei tarvinut raapia hiuspohjaa vaikutusajalla, kuten useimmilla kestoväreillä jouduin. Olen iloinen tästä lauantaipäivästä. Kolme kasviväriasiakasta sain tehdä erittäin tyytyväisiksi. Ainoa miinus oli, että vähän aikataulu petti. Olipa hyvä päivä, nyt tyttärelle tekemään lettikiharat yöksi.

Avainsanat: henna, kasviväri, allergia, ekokampaaja, ekokampaamo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini