Hiuksen ikä

Lauantai 16.5.2015 klo 16:05 - Tabita


Hiuksella on kolme erillaista vaihetta. Ensimmäinen vaihe on anageeni- eli kasvuvaihe. Perintötekijät määrittää, onko hiuksen kasvuvaiheen ikä 2 vuotta, vai 3-4 vuotta tai enemmän. Yleensä kasvuvaihe ajoittuu 2-6 vuoden välille. Hiusten kasvuiän pituuteen ei voida vaikuttaa, mutta kasvukauden suotuisiin oloihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi ravinnolla, ja oikealla hoidolla. Normaali tilanteessa 84% hiuksista on kasvuvaiheessa, jolloin ei ilmene liiallista hiustenlähtöä.

Toinen vaihe on katageeni- eli välivaihe. Välivaihe kestää muutaman viikon ja noin 1 % on tässä vaiheessa.

Kolmas vaihe on telogeeni- eli lepovaihe. Kesto on pari kolme kuukautta, jolloin vanha hius kuolee, juuri kutistuu, kasvu loppuu ja hius tippuu pois. Tässä vaiheessa on 15 % hiuksista normaalitilanteessa. Tämä vaihe näkyy 50-100 hiuksen päivittäisellä irtoamisella, joka on luonnollista hiuksen uusiutumista. Jos lähtee enemmän, kyse on siitä, että hius on kuollut kesken kasvun. Jos hius kuolee kesken kasvun, esim. 3 vuoden iässä, vaikka perimän vuoksi pitäisi elää esim 4 vuotta, niin silloin hiustuppi on tyhjillään vuoden, ennenkuin hiusnysty synnyttää uuden hiuksen.

Kun tämä lepo vaihe loppuu, alkaa uusi kierros uudella hiuksella. Hius syntyy, kasvaa ja kuolee hiustupessa. Hiustupen pohjalla on hiusnysty. Hiusnystyssä on "biologinenkello", joka synnyttää uuden hiuksen aina 2-6 vuoden välein, perintötekijöiden mukaan.

Niin kauan kuin hiusnysty ei ole tuhoutunut, se kasvattaa aina uutta hiusta oman syklin mukaan. Hiusnysty saattaa tuhoutua hiusten repimisillä, kovalla iskulla tai syvällä haavalla. Myös hiustupen tukkeumat saattaa tuhota hiusnystyn toiminnat. Talikertymät, voimakkaat muotoiluaine kertymät, hiuslakat, kiteytymät tai hoitamattomat hilseet saattavat aiheuttaa tukkeumia hiustuppeen. Myös mikroverenkierron tukkeutuminen, esimerkiksi tupakoinnin, vähäisen liikunnan tai muun johdosta saattaa tuhota hiusnystyn.

Tärkeintä on huolehtia, että hiukset elävät terveenä hiuksen koko elinkaaren, ettei se kuolisi ennen aikojaan ja että hiuksen "äiti", eli hiusnysty voi hyvin. Elintavoilla voidaan vaikuttaa paljon, ja puuttumalla heti hiuspohjan oireisiin, kutinaan, punituksiin, ja hilseisiin. Säännöllinen syväpuhdistus, ja oikeat hiustenhoidot ovat tärkeitä. Näin voidaan vaalia hiusten tervettä kasvua.

Avainsanat: hius, hiustenlähtö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini