Hiuksen rakenne

Tiistai 12.5.2015 klo 18:47 - Tabita


Hiuksen rakenne on noin 70-80 % proteiini. Proteiinista tulee hiuksen vahvuus ja ryhti. Koska hius on pääosin proteiinia, niin proteiinin merkitys on tärkeä ravinnossa, jota syömme. Jokaisella aterialla on hyvä saada hyvälaatuista proteiinia ( kala, kana, kananmuna ), mutta sen määrää ei ole tarve liioitella. Proteiinit koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta. Eläinkunnan proteiineista saa yleensä kaikkia aminohappoja. Jos on kasvissyöjä, täytyy olla tarkkana, jotta saa kaikkia aminohappoja tasapainoisesti kasvisravinnosta.

Erilaisia mineraaleja on alle 0,5%. Tärkeimmät mineraalit on kalsium ja sen parina magnesium. Magnesium yhdessä D vitamiinin kanssa sitoo kalsiumia, jota tarvitaan hyvään hiuksen kasvuun.

Hiilihydraatteja on myöskin alle 0,5% hiuksissa. Hiilihydraatit sitoo hiukseen proteiinia ja proteiini sitoo hiukseen vettä. Vettä hiuksessa on noin 10-15%.

Hiuksen rasva-aineita, eli "hyaliinia" on hiuksessa 3-6%. Tämä hyaliini pitää hiuksen pehmeänä, kimmosana ja joustavana. Hyaliini pitää hiuksen eri "säikeet" liimamaisesti kiinni toisissaan. Liian voimakkailla kemiallisilla käsittelyillä menetetään hyaliinia. Samoin liika kuumuus, kuten muotoiluraudat ja sauna. Saunaan on hyvä laittaa hiusten suojaksi pyyhe. Päivittäin kannattaa syödä rypsiöljyä 1rkl ja oliiviöljyä 1rkl , sekä kalaöljyjä.

Hiuksessa on pigmenttiä 0-1%. Pigmentistä muodostuu hiuksen luonnollinen väri. Pigmenttiä on kahta laatua. Eumelaniinia, joka on tummaa pigmenttiä ja Feomelaniinia, joka on vaaleaa tai punertavaa pigmenttiä. Harmaassa hiuksessa ei ole enään pigmentin tuotantoa.

Avainsanat: hius


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini